Ovesné vločky mají vyvážené nutriční složení a spoustu zdravotních benefitů pro naše zdraví. Pojďme se společně podívat na to, v čem jsou nám prospěšné.
Nutriční složení ovesných vloček na 100g
Tuky: 6g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 1g
Sacharidy: 62g
Z toho cukry: 0,7g
Bílkoviny: 12g
Vláknina: 9g
Nutričně se jedná o velmi bohatou potravinu složenou zejména z komplexních sacharidů. Opomíjet nemůžeme ale ani bílkoviny, kvalitní tuky a vysoké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny.
Jak ovesné vločky konzumovat
Jsou různé způsoby, jak ovesné vločky konzumovat. Nejčastějším způsobem je v podobě ovesné kaše. Příprava ovesné kaše je velmi snadná, a dá se různě obměňovat. Do misky nebo hlubšího talíře nasypte 50g (množství si upravte podle potřeby) ovesných vloček a zalijte horkou vodou nebo mlékem. Kaši promíchejte a nechte alespoň 5 minut odstát. Ovesné vločky nasáknout tekutinu a krásně změknou.
Tohle je základ pro ovesnou kaši. Nyní je na nás, jak si ji vylepšíme. Nebojte se experimentovat a recept různě obměňovat. Kaši si můžete osolit nebo osladit různými způsoby (med, javorový sirup, datlový sirup, pohankový sirup, čokoláda) a přidat další zdravé pochutiny. Zde máte pár tipů
Jak si ovesnou kaši vylepšit
- Čerstvé nebo sušené ovoce (banán, jahody, broskev, borůvky, maliny, jablko)
- Nakrájená zelenina (červená paprika, salátová okurka, hrášek)
- Různé druhy ořechů (vlašské, lískové, kešu, pistácie, pekanové, arašídy)
- Hořká čokoláda
- Pohankový, datlový, javorový, třtinový, kokosový sirup
- Kapka kvalitního rostlinného oleje (olivový, řepkový, slunečnicový)
Proč jsou ovesné vločky tak zdravé
Ovesné vločky jsou zdrojem kvalitních složených sacharidů, které by měl náš jídelníček obsahovat. Tyto takzvané pomalé sacharidy se vstřebávají pomalu a nezatěžují tolik naše tělo, jako ty jednoduché sacharidy. Díky tomu dokážou být delším a stabilnějším zdrojem energie, což je pro naše tělo velmi žádoucí.