Největší zdroje bílkovin

Luštěniny

Bílkoviny jsou pro naše tělo velmi důležité a soustředit bychom se na ně měli hlavně v případě, že se snažíme nabrat svaly nebo zhubnout. V tomhle článku se podíváme na největší zdroje bílkovin i s jejich množstvím na 100g potraviny.

Živočišné zdroje bílkovin

Základní maso:

  • Hovězí: 20–26 g (na 100g potraviny)
  • Kuřecí: 30 g
  • Vepřové: 20–25 g
  • Jehněčí: 20–30 g

Množství bílkovin v případě libového kusu masa.

Ryby:

Mořské plody:

  • Krevety: 20–25 g
  • Mušle: 10–15 g
  • Chobotnice: 14–18 g

Vejce: 13g (na 100g suroviny)

Mléčné výrobky:

  • Mléko (plnotučné): 3–4 g
  • Jogurt (plnotučný): 3–5 g
  • Tvaroh: 10–12 g
  • Sýr (cheddar): 25 g
  • Sýr (tvarohový): 12–16 g

Rostlinné zdroje bílkovin

Luštěniny:

  • Čočka: 25 g
  • Fazole (černé, bílé): 20–25 g
  • Cizrna: 20 g
  • Hrách: 21 g
  • Sója: 38 g

Ořechy a semena:

  • Mandle: 20–22 g
  • Vlašské ořechy: 15 g
  • Slunečnicová semena: 25 g
  • Chia semena: 17 g
  • Dýňová semena: 30 g
  • Quinoa: 14 g

Sójové výrobky:

  • Tofu (pevné): 10–15 g
  • Tempeh: 20–22 g

Proteinové prášky

  • Syrovátkový protein: 70–80 g
  • Hrachový protein: 60–70 g
  • Rýžový protein: 50–60 g

Další užitečné zdroje bílkovin

Zelená listová zelenina:

  • Špenát: 2–3 g
  • Kapusta: 2–3 g
  • Brokolice: 3–4 g

Brambory: 2–3 g

Ovesné vločky: 14g

Ovesné otruby: 16g

Rostlinné bílkoviny nemají vyvážené spektrum aminokyselin, ze kterých se bílkoviny skládají. Jestliže chceme dosáhnout stejného efektu, jako u živočišných bílkovin, musíme tyto bílkoviny různě kombinovat. Vhodná kombinace je například hrachový a rýžový protein, jejichž spektrum aminokyselin se vzájemně doplňuje.