Červená řepa – pomocník při trávení

Červená řepa má komplexní vliv na naše zdraví. Pojďme se společně podívat na co, v čem nám je prospěšná.

Zlepšuje trávení

Jedním z největších benefitů červené řepy je pozitivní vliv na celou naši trávicí soustavu a metabolizmus. Je to zejména díky vysokému množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Obsahuje také prospěšnou kyselinu listovou a pektin.

Pozitivní vliv na imunitu

Pro svůj vysoký obsah širokého spektra vitamínů a minerálních látek červená řepa pomáhá posilovat obranyschopnost našeho těla. Blahodárně působí také na naši nervovou soustavu a srdce. Červená řepa obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, C, E a K. Z minerálních látek je červená řepa bohatá na Draslík, Chrom, Vápník, Mangan, Měď, Zinek, Selen, Hořčík, Jód a další stopové prvky.

Jak červenou řepu konzumovat

Největších zdravotních benefitů dosáhneme, když budeme řepu konzumovat v syrovém stavu. Její chuť spoustě lidem nevyhovuje, a proto je nejlepší volbou například kombinace s jinou zeleninou a ovocem. Připravit si můžeme například chutné smoothie. Pokud použijeme výrazné ovoce (rybíz, ananas, borůvky, maliny, broskve, jahody, limetku) můžeme docílit zajímavé chuti, ve které se červená řepa ztratí. Z červené řepy si také můžete připravit salát.

Vedlejší účinky červené řepy

Červená řepa je velmi výrazným přírodním barvivem, což se projeví na obarvení vaší stolice. Obsahuje také poměrně vysoký obsah cukru, takže není vhodná pro diabetiky.